Proje yönetimi, firma hedeflerini hayata geçirmek amacıyla, süreçler, yöntemler, bilgi ve becerilerin uygulanmasıdır. Herhangi bir proje yönetimi ile SEO proje yönetimi arasında belirgin bir fark olmamakla birlikte, SEO projesini yönetecek kişinin bu alanda bilgi ve beceri sahibi olması gerekmektedir.
Bu yazıda SEO proje yönetiminin ne olduğu, önemi, faydaları, nasıl yapılması gerektiği, iyi bir SEO proje yöneticisinin nasıl olması gerektiği ve proje yönetim araçları üzerinde duracağım.
SEO Proje Yönetimi Nedir?
Dijital pazarlama stratejisinin her geçen gün biraz daha önemli bir parçası haline gelen SEO proje yönetimi, belirli bir zaman dilimi içinde ve önceden belirlenmiş bir bütçeyle, SEO stratejik hedeflerinin hayata geçirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalardır.
SEO proje yönetimi kapsamına giren faaliyetleri arasında, site içi SEO denetimi, içerik denetimi, mevcut içeriklerin optimizasyonu, anahtar kelime analizi, backlink analizi gibi çalışmalar için gerekli olan kaynak ve bütçenin tanımlanması, tahsis edilmesi ve optimum düzeyde kullanılması sayılabilir. Proje yönetim aşamalarını aşağıdaki şekilde özetlemek mümkündür.
- Proje kapsam ve hedefini belirleme
- İş planı oluşturma ve görev atama
- Proje takibi ve denetleme
- Analiz ve değerlendirme
Süreç bağlamında, SEO projesi ile herhangi bir proje arasında belirgin bir farklılık bulunmamakla birlikte, planlama ve yönetim becerileri gelişmiş ve en önemlisi iyi bir SEO bilgisine sahip yönetici, SEO projelerinin olmazsa olmazıdır.
SEO İçin Proje Yönetimi Neden Önemlidir?
Normal şartlarda bir SEO proje yöneticisi tarafından yürütülmesi gereken görev ve sorumlulukların, SEO ekip çalışanları tarafından üstlenildiğini düşünelim. SEO ekibinin hem stratejist, hem planlamacı hem de yönetici olmasının beklenmesi, üretkenliğin düşmesi, tükenmişliğin ise artması ile sonuçlanacaktır.
Yukarıdaki paragrafta “düşünelim” deyip kelimenin altını çizdim ama, uygulamada bu şekilde çalışan pek çok SEO ekibi olduğu da acı bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Hal böyle iken, beklenen ile gerçekleşen SEO performansı arasındaki derin uçurumun, başka bir acı gerçek olarak ortaya çıkması da kaçınılmaz olmayacak mı?
İşte bu nedenle, SEO proje yönetimi olmadan,
- Doğru bir iş planlaması yapılamaz
- Doğru kişilere doğru görevler atanamaz
- Doğru kaynak ve zaman yönetimi yapılamaz
- SEO hedefleri tutmaz
- SERP sıralaması yükselmez
- Organik trafik artmaz
diyelim ve bir sonraki başlığa geçelim.
Etkili Bir SEO Proje Yönetiminin Faydaları Nelerdir?
Nihai amacı, arama motorlarında yüksek sıralama elde ederek organik trafik ve dönüşüm hacmini artırmak olan SEO’ nun, hedefe ulaşması tesadüfen gerçekleşen bir şey değildir. Aksine, arka planda kapsam, hedef ve yöntemleri iyi tanımlanmış ve yönetilmiş bir proje olduğuna işarettir.
O zaman, etkili bir SEO proje yönetiminin faydalarını maddeler halinde sıralayalım.
- Planlı iş akışları ile hedefe ulaşmayı kolaylaştırır.
- Bütçe, zaman, araç ve insan kaynaklarının planlamasında öngörü sağlayarak verimliliği artırır.
- İçerik pazarlama faaliyetlerinin performansını artırır.
- İş akışına uygun olarak rol ve sorumlulukların belirlendiği, ortak bir amaca yönelik çalışan ekip ruhu oluşturur.
- Zamanlama ve kalite açısından iyileştirilmiş web içerikleri üretilmesini sağlar.
- Hedefe giden yolda, beklenmeyen risk ve yol kazalarını minimize eder.
Artık, SEO proje adımlarının neler olduğuna göz atabiliriz.
SEO Proje Yönetim Adımları Nelerdir?
Bu bölümde proje yöneticisi, yönetici adayları, ajanslar ve bu konuda uzmanlaşmak isteyenlere sesleneceğim için, cümlelerimde “siz” dilini kullanacağım.
Proje Kapsam Ve Hedefini Belirleyin
Hedef belirleme, proje yönetiminin ilk aşamasını oluşturur. Bu aşamada proje yöneticisi olarak, hizmet verdiğiniz müşteri ya da firmanın ihtiyaçlarını, isteklerini ve hedeflerini öğrenerek işe başlamalısınız. Gerçekçi ve ölçülebilir hedefler, proje kapsam ve zamanlamasının tespit edilebilmesi açısından son derece önemlidir.
Proje hedeflerinin nasıl olması gerektiği ile ilgili, aşağıdaki örnek hedefler, fikir vermek açısından faydalı olacaktır.
- Blog sayfası trafiğini her ay yüzde … artırmak.
- … tarihine kadar organik ziyaretçi sayısını … miktarı kadar artırmak.
- Belirlenen anahtar kelime için SERP ilk sayfada yer almak.
- Aylık organik trafik hacminin yüzde … miktarı kadarı kadar geri dönüşüm sağlamak.
- En yüksek performanslı sayfada … tarihine kadar … miktarda backlink almak.
Yukarıdakilere benzer net ve ölçülebilir türdeki hedefler, işlerin yolunda gidip gitmediği, strateji ve plan değişikliğine gerek olup olmadığı konusunda yol gösterici olacaktır.
Proje Paydaşları İle Etkin İletişim Kurun
Hedefe ulaşmak için nelere ihtiyacınız olduğunu bu aşamada belirleyebilirsiniz.
Bir SEO projesinin en önemli paydaşları arasında, teknik SEO ekibi, SEO stratejistleri ve içerik yöneticilerini sayabiliriz. Hizmet verdiğiniz firmanın proje paydaşları ile sıkı iletişimde bulunmanız, rutin bilgilendirmeler yapmanız, fikir ve desteklerini almanız, projenizin başarıya ulaşmasında önemli katkı sağlayacaktır.
Proje Bütçenizi Doğru Planlayın
Bütçeniz, proje kapsam ve büyüklüğüne bağlı olarak ne kadar kaynak kullanabileceğinizi belirler. İş planlaması ve görev atamaları yapmadan önce, proje bütçenizi belirlemeniz önemlidir.
Projenin başında belirlemiş olduğunuz bütçenin, ilerleyen aşamalarda revize edilmesi gerekebilir. Bu nedenle ilk planlamada biraz esnek davranmanız faydalı olabilir. Ancak, yine de ek bütçeye ihtiyaç duyarsanız, hizmet verdiğiniz firmaya hangi nedenlerden dolayı bütçe artışına gerek olduğunu şeffaf bir şekilde raporlamanız gerekir.
İş Planlaması ve Görev Atamalarını Yapın
Proje hedeflerini eyleme dönüştürecek, üst ve alt görevleri belirli bir hiyerarşide planlayın. Bir diğer ifade ile, projeyi daha küçük alt projelere bölerek, görev atamalarını yapın. Atanan her bir görev için mutlaka bir iş takvimi planlamayı da unutmayın.
Bir örnek vererek yukarıdaki paragrafı biraz daha anlaşılır hale getireyim.
Diyelim ki proje hedefi web sitesinin SERP sıralamasının yükseltilmesi. Bu hedefe ulaşmak için yapılması gereken işler neler?
- Detaylı anahtar kelime analizi
- Rakip araştırması
- Anahtar kelime seçimi
- İç ve dış bağlantılar
- Meta başlıklar, title tag’ler
- Sayfa hızı
Yukarıdaki tarzda bir listeleme, projeyi küçük ve kolay yönetilebilir parçalara ayırmanıza ve daha kolay yönetip denetlemenize yardımcı olacaktır. Yanı sıra, tamamlanması gereken işler ile ilgili öncelik sıralaması da belirlenecektir. Anahtar kelime belirlenmeden içerik oluşturulamayacağı gibi.
Projenizin Nasıl İlerlediğini Takip Edin
Kuşbakışı bir görüş ile, üst ve alt görevlerin nasıl ilerlediği, tamamlanan görevlerin neler olduğu, henüz tamamlanmamış görevlerin iş takvimi ile ilgili revizyon gerekip gerekmeyeceği, hedefe giden yoldaki yapı taşlarından bir sapma olup olmayacağı gibi konuları tespit ve takip edin. Ek kaynak ve zaman planlaması gerekip gerekmeyeceğini analiz edin.
Ve en önemlisi
Proje paydaşları ile rutin (haftalık, aylık ) toplantılar düzenleyerek, bilgilendirme ve raporlama yapın.
Karşılaşabileceğiniz Potansiyel Sorunları Ve Çözümlerini Bilin
SEO projesi dikensiz gül bahçesi değildir ve hedefe giden yolda karşılaşabileceğiz pek çok sorun olacaktır. Ancak iyi bir proje yönetimi ile, olası sorunlara karşı anında çözüm üretilmelidir.
Hedeflenen ve gerçekleşen işler arasındaki uyumsuzluklar genellikle yanlış anahtar kelime seçimi ve hedef kitle analizinin doğru yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Hedef kitleyi doğru belirleyememe, hedef anahtar kelimeleri doğru seçememe ya da anahtar kelime varyasyonları kullanmama, web sitesinin SERP’de üst sıralarda yer edinememesi ile sonuçlanacaktır.
Anahtar kelime seçimi dışında, SEO skorunu en çok etkileyen faktörlerden biri de kaliteli ve özgünlük açısından zengin içeriklerdir. Bu nedenle, üretilen içerikler kaliteli ve özgün değilse sıralamada iyi bir konum alma durumu zorlaşır.
Yukarıda yer verdiğimiz iki sorun dışında başka sorunlar da olabilir elbette. Projenin başındaki yöneticinin iyi bir SEO bilgisi ve tecrübesine sahip olmasının önemi de burada ortaya çıkmaktadır. Başarısızlık, sorunlarla karşılaşmak değil, onlara çözüm üretememektir.
SEO Proje Yönetim Araçlarını Kullanın
Doğru SEO proje yönetim araçları kullanmak, iş planlamasından takibine, proje raporlamalarınızdan iş takvimi kontrollerinize varıncaya değin geniş bir yelpazedeki en önemli asistanınız olacaktır.
SEO proje yönetim araçlarının neler olduğuna sona doğru değineceğim. Ancak burada vurgulamak istediğim önemli bir husus, proje yöneticisi olarak sadece sizin için değil, hizmet verdiğiniz firma ve proje yönetim ekibi için de rahat kullanılabilir bir proje yönetim aracı tercih edin.
Sıra geldi iyi bir proje yöneticisinin nasıl olması gerektiğine.
İyi Bir SEO Proje Yöneticisi Nasıl Olmalıdır?
Hangi alanda hizmet verirse versin, bir proje yöneticisinde olması gereken temel özellikler, iletişim becerisi, organizasyonel yönetim becerisi ve zaman yönetimidir.
- Zaman yönetimi önemlidir, nitekim her projenin bir başlangıç bir de bitiş tarihi vardır.
- İletişim önemlidir, çünkü proje yöneticisi hem kendi ekibi hem de proje paydaşları ile birlikte çalışacaktır.
- Organizasyonel yönetim becerisi çok önemlidir, çünkü planlama, yönetme, izleme ve koordinasyon bir proje yönetiminin can damarlarını oluşturur.
SEO proje yöneticisinin sahip olması gereken özelliklere geçmeden önce, görevlerinin neler olduğuna kısaca değinelim.
SEO Proje Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?
Bir SEO proje yöneticisi; hizmet verdiği firma stratejisine uygun olarak belirlenmiş hedeflerin gerçekleşmesi için, SEO eylem planını hazırlar, yönetir, denetler ve proje sonunda çıktıları değerlendirir.
SEO proje yöneticisinin sorumlu olduğu işleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Proje plan ve programını hazırlamak.
- Proje bütçesini belirlemek.
- Planlanan işlerin doğru bir şekilde ve zamanında tamamlanmasını sağlamak.
- Proje paydaşları ile iletişim ve koordinasyonu sağlamak.
- Projede çalışacak kişi ve departmanlara görev ataması yapmak ve denetlemek.
- Hizmet verdiği firmayı, projenin gidişatı ile ilgili haftalık ya da aylık raporlamalarla bilgilendirmek.
- Toplantı raporları hazırlamak ve müşteri ile paylaşmak.
- Proje tamamlandıktan sonra çıktılarının analiz ve değerlendirmesini yapmak.
Dilerseniz, SEO Proje yöneticisinin sahip olması gereken özellik ve becerilere geçebiliriz.
SEO Proje Yöneticisinin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Proje yöneticilerinin, yönettikleri proje ile ilgili pratik bilgi ve tecrübeye sahip olmaları bir zorunluluk olmamakla birlikte, SEO projelerinde en azından temel teorik bilgiye sahip olmaları, daha gerçekçi hedef, plan ve zaman çizelgeleri oluşturmaları konusunda katkı sağlayacaktır.
SEO alanında uzman bir proje yöneticisi ile çalışmaksa, firmalar açısından bulunmaz bir nimettir.
SEO proje yöneticisinin sahip olması gereken özellik ve becerilere kısaca göz atalım o zaman.
Planlama ve Organizasyon Becerisi
SEO projeleri karmaşık ve çok paydaşlı projelerdir. Proje kapsamındaki görevlerin planlanması, iş atamaların yapılması, proje paydaşları ile belirli bir program dahilinde rutin iletişim ve koordinasyonun sağlanması, iyi bir planlama ve organizasyon becerisi gerektirmektedir.
Teorik Bilgi ve Pratik Tecrübe
SEO, teknik yelpazesi oldukça geniş bir alandır. Bu nedenle, proje yöneticisinin teorik bazda da olsa, SEO,HTML CMS ve CSS konularında bilgi sahibi olması, kendisini bir adım öteye taşıyacağı gibi, aynı zamanda ekibin güvenini de kazanması açısından önemlidir. Teorik bilgi ve pratik tecrübe sahibi bir proje yöneticisi, sorunları daha kolay tespit ederek, çözümleri daha hızlı üretebilecektir.
Liderlik, İletişim ve İşbirliği
Proje yöneticisi, planlamayı yapan, kararları alan, uygulatan ve en önemlisi projeden ve ekipten sorumlu olan kişidir. SEO proje yönetim süreci, zamanla tüm ekip için bunaltıcı ve yıpratıcı hale gelebilir. Bu noktada, işlerin kesintisiz ve hatasız devam edebilmesi açsından liderin ekibini motive etmesi, olumsuz havayı olumluya dönüştürmesi çok önemlidir.
İletişim, koordinasyon ve işbirliği becerisi, projenin sağlıklı bir şekilde yol alması, doğru adımların atılarak doğru kararlar alınması, ekibin geri bildirimler ile beslenmesi açısından, bir proje yöneticisin olmazsa olmaz özellikleri arasındadır.
Analiz ve Raporlama Becerisi
SEO, hem teknolojik hem de insan kaynağı açısından oldukça yoğun bir kaynak kullanımı gerektiren alandır. Proje yöneticisinin SEO performansı ve ekibin üretkenliğini ölçme, veri analizi yapabilme konusunda beceri ve yeterliliğe sahip olması en önemli özelliklerindedir.
Analiz sonuçlarının doğru raporlanarak aktarılması, SEO proje yöneticisinin sahip olması gereken bir diğer önemli özelliktir. Raporlamaların kısa, öz ve kolay anlaşılabilir şekilde olması, alınması gerekebilecek ilave aksiyonlara hızlı bir şekilde karar verilmesi açısından önemlidir.
Esneklik ve Yeni Durumlara Adaptasyon
Amaç her ne kadar projenin zamanında bitirilmesi olsa da, projenin ilerleyen aşamalarında teslim tarihi ile ilgili revizyon söz konusu olabilmektedir. Böyle durumlarda proje yöneticisi, müşteri tarafından da kabul edilebilecek yeni bir teslim tarihi belirleyebilecek esnekliğe sahip olmalıdır.
Esneklik, sadece proje teslim tarih değişikliği ile sınırlı değildir. Proje yönetiminin dinamik ve yaşayan bir süreç içermesi, yeni yol haritalarının oluşturulmasını gerekli kılabilir. İşte bu noktada da, yöneticinin yeni duruma adaptasyonu ve yeni çözümler üretebilmesi de esneklik özelliği ile ilgilidir.
SEO Proje Yönetim Araçları Nelerdir?
SEO proje yönetim araçları, iş akışını yönetmek, zamandan tasarruf etmek, proje ekiplerine atanan görevleri takip etmek, proje sonuçlarını değerlendirip raporlamak açısından vazgeçilmeyecek bir asistan gibidir.
Bugün sayıları neredeyse yüzü aşan proje yönetim araçlarından sadece birkaçına değineceğim.
Trello
Basit ve kullanıcı dostu bir ara yüze (kanban) sahip olan Trello, özellikle süreç takibi, görev ve ekip kontrolü amacıyla kullanılabilecek ideal bir araçtır. Kullanıcı dostu bir ara yüze ve mobil uygulamaya da sahip olan Trello, küçük çaplı ekiplerden oluşan projelerde, panolar, kartlar ve listeler aracılığı ile düzenli bir proje ve görev takibi yapabilmek amacıyla rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Asana
Büyük çaplı projelerin yönetilmesi amacıyla ağırlıklı olarak dijital ajanslar tarafından kullanılan ve gelişmiş özelliklere sahip bir araçtır. Asana, bireysel ya da ekip bazında görev atamak, iş takibi yapmak ve iş kategorileri oluşturmak için idealdir. En önemli özelliklerinden biri de, eposta hesaplarına gerek kalmadan, proje ekibinin birbirleri ile iletişim kurmasına imkan vermesidir.
Monday.com
Hızlı görev atama, önceliklendirme, son tarih belirleme gibi işlemlerin rahatlıkla yapılabildiği Monday.com, her türlü proje için kullanılabilecek oldukça gelişmiş özellikler sunan bir proje yönetim aracıdır. Tüm projeyi tek bir platformda yönetebilme imkanı tanıyan Monday.com, aynı zamanda, kişiselleştirilebilir şablonları ile kolay ve hızlı bir proje yönetim imkanı sağlamaktadır. Görevlere farklı renk atayarak takibi kolaylaştırma, konum bazlı harita görünümü sunabilme de diğer önemli özellikleri arasında yer almaktadır.
Wrike
Hem masaüstü bilgisayarlar da hem de mobil cihazlarda kullanılabilen bir proje yönetim aracı olan Wrike, 2018 yılında Microsoft Windows Geliştirici ödüllerinde, Yılın Ticari Yenilikçisi olarak seçilmiştir.
Wrike’ın öne çıkan özellikleri arasında iş akışlarını düzenleme, planlamayı basitleştirme ve proje ekibinin iletişimi merkezileştirme sayılabilir. Doğru zamanda, doğru kişiye doğru işin otomatik olarak atanması açısından ideal bir araçtır.
SEO uzun soluklu, çok paydaşlı, teknik ve insan kaynağının yoğun kullanıldığı bir çalışmadır. Başarı ölçütü ise; başta müşteri beklentilerini olabildiğince karşılamak olmak üzere, elde edilen sıralamalar, trafik ve dönüşümlerdir.
SEO başarısı tesadüfi değildir. Doğru bir strateji, iyi bir planlama ve uygulama gerektirir. Bunu gerçekleştirecek olanlar da alanlarında uzman SEO proje yöneticileridir.